postimage


Zwarte spiegels

Een wandeling in een naburige nieuwbouwwijk levert aardig wat onbegrip op.

Het is duidelijk dat de wandelende en fietsende voorbijgangers het niet bepaald eens zijn met de architect, die een pseudo Griekse doorzonwoning- compleet met zuilen en kapiteel- in een Hollandse nieuwbouwwijk heeft neergezet. De huizen staan trouwens zo dicht op elkaar dat je de overbuurman in de slaapkamer in zijn paars en groen gestreepte boxershort ziet staan. En dat allemaal zonder verrekijker!

Een klein meisje wandelt aan opa’s hand en vraagt zich af wat die “zwarte spiegels” toch op het dak doen. Dat zijn dan wel één van de goede elementen, die men in deze nieuwbouwwijk heeft toegepast. Zonnepanelen bieden zowel de portemonnee van de burger als het milieu een goed rendement.

Zonne-energie is voor de consument in Nederland rendabel, zij het niet zo winstgevend als in België en Duitsland, waar de verkoop van zonne-energiesystemen momenteel zeer succesvol verloopt. Hoewel het aantal huishoudens dat energie opwekt met zonnepanelen of zonneboilers nog laag is, zijn de huiseigenaren zelf heel enthousiast over de toepassingen van zonne-energie.

In Nederland zouden ruim 6 van de 10 woningbezitters wel zonnepanelen willen aanschaffen als men voor deze vorm van energiebesparende maatregelen een fiscaal voordeel zou krijgen. Tot nu toe wordt een lagere energienota gezien als het belangrijkste voordeel van zonnepanelen. Maar op dit ogenblik nemen de meeste woningbezitters nog een afwachtende houding aan. 39% vindt de aanschafprijs te hoog en 36% vindt de terugverdientijd te lang.

De ‘zwarte spiegels’ uit de beleving van het kleine meisje zullen pas veel later als gemeengoed op de daken van de nieuwbouwwijken pronken. Hoe wild het nu ook nog mag klinken maar ooit wordt het eenvoudig: je klimt het dak op, schroeft de panelen vast en koppelt de snoertjes van de panelen aan de accu, die alle energie opvangt. Als de accu vol is kun je dan het teveel aan energie teruggeven aan het energienet. Je wordt er dan ook nog voor betaald!